ja zivim za tebe, NAPRIJED SLOBODO MI TE VOLIMO

sve o sportskim desavanjima u svijetu i tuzli NAPRIJED SLOBODO MI TE VOLIMO,NA ISTOKU VJECNO STOJIMO,I PJESME MI TEBI PJEVAMO ,NAPRIJED SLOBODOOOOOOOOOOO,NANANANANAN,NAPRIJED SLOBODO

09.01.2008.

za glupe sarajlije,nek se vidi gdje je pamet ove drzave,pa sramota -glavni grad

TUZLAK ALMIR ALIĆ AUTOR TEKSTA HIMNE SARAJEVSKOG UNIVERZITETA

Studenti Univerziteta u Sarajevu ubuduće će na raznim svečanostima pjevati svečanu pjesmu čiji je tekst napisao - Tuzlak!…

almir-alic.jpg

Mladi književnik Almir Alić, u konkurenciji dvadesetak autora iz cijele BiH, čiji su radovi pristigli na raspisani javni natječaj Univerziteta u Sarajevu, osvojio je prvu nagradu s tekstom “Duh Sarajeva”. Osim zadovoljstva što će ubuduće studenti, profesori, doktori znanosti i drugi ustajati na njegove riječi buduće himne, Aliću je pripala i nagrada od 500 maraka.

- Žiri sastavljen od eksperata s Filozofskog, Pravnog i još nekih fakulteta najstarijeg Sveučilišta u BiH, uoči Nove godine moj je tekst “Duh Sarajeva” proglasio najboljim i na temelju njega će sada će uslijediti glazbeni natječaj za himnu - kaže autor teksta, Almir Alić.

Malo koji univerzitet u nas ima svoju himnu, jer se u svečanim prilikama uvijek izvodi univerzalna studentska “Gaudeamus igitur”. Alić kaže da je ta studentska himna predugačka i neprilagođena našim uvjetima.

- Himna je svečana pjesma koja treba odslikavati određenu tradiciju, povijesnu utemeljenost, iskustvo, značaj određene institucije. Univerzitet u Sarajevu je svakako najozbiljnija obrazovna isntitucija u BiH i mora imati svoju himnu. Njihovim primjerom trebaju poći i drugi univerziteti u BiH - mišljenje je Alića.

Njegov motiv za pravljenje teksta himne bio je mladost, znanje, ljubav, Sarajevo.To su bitne stvari, a sve drugo bilo bi, kaže, ulagivanje nekomu ili stvaranje nekakvih rđavih kompromisa.

- Nadam se dobroj kompoziciji, uspješnoj premijernoj izvedbi i dugom životu ove himne.Valjda će se neko nekada sjetiti da je daleke 2007. godine jedan tuzlanski književnik napisao tekst himne bitnog europskog univerziteta - našalio se na kraju autor teksta himne sarajevskog univerziteta, Almir Alić. (mp)

Pisac bestselera
Almir Alić je nedavno u Vitezu osvojio prvu nagradu na književnom natječaju “Marko Martinović Car” za kratku priču “Ibrica i Marica”. Njegov književni prvijenac, roman u izdanju VBZ-a “Soliter Titanic” bio je nominiran za sve važnije regionalne književne nagrade, a na sedmom je mjestu najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj u posljednje dvije i po godine.

Tekst himne
DUH SARAJEVA

KAD HIMNA KRENE
IZ SARAJEVA
NEKA ZASTANE
VJETROVA ŠUM

PJEVAJU SKUPA
DJEVOJKE, MOMCI
SLAVEĆI ŽIVOT,
ZNANJE I UM.

RIJEČI SU JASNE
POZNATE SVIMA
I TI PRIDRUŽI
VALU SE TOM

ŠTO PLAVI BOSNU
VEĆ VJEKOVIMA
ČINEĆ’ JE BOLJOM
I VELIKOM.

NE BOJIMO SE
MI IZAZOVA
ŠIRITI NAŠE
ZNANJE JE STRAST

PJEVAMO HIMNU
SLAVIMO LJUBAV
NAŠEM SARAJEVU
U ČAST!

ja zivim za tebe,  NAPRIJED SLOBODO MI TE VOLIMO
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031